Okap gastronomiczny

Okap gastronomiczny centralny
Okap gastronomiczny centralny
Okap gastronomiczny to urządzenie, bez którego nie może się obejść żadna kuchnia czy pomieszczenie gastronomiczne w różnych gałęziach przemysłu. Umożliwia prawidłowe funkcjonowanie instalacji wentylacyjnej i usuwa zarówno nadmiar ciepła, parę, tłuszcz, jak również szkodliwe zanieczyszczenia, na przykład w postaci aerozoli. Znacznie zwiększa bezpieczeństwo, higienę i komfort pracy. Przedstawiamy podstawowe rodzaje okapów gastronomicznych oraz możliwe udogodnienia i dodatkowe funkcje, w jakie mogą być wyposażone.

Okap gastronomiczny wyciągowy

Okapy wyciągowe służą do usuwania oparów zawierających tłuszcz. Na polskim rynku znaleźć można następujące modele:

  • Okap gastronomiczny przyścienny (skrzyniowy, ze ścięciem lub skośny),
  • Okap gastronomiczny centralny (skrzyniowy, ze ścięciem lub skośny).

W przypadku obu rodzajów okapów możliwe jest doposażenie w filtry labiryntowe (łapacze tłuszczu), a także dodatkowe oświetlenie mocowane przy pomocy zawiesi szpilkowych lub łańcuchowych. Oświetlenie jest dostępne w następujących typach: halogenowe, zabudowane i jarzeniowe. Ten ostatni typ wyposażony jest w przewody elektryczne w osłonach z profili nierdzewnych.

Okap gastronomiczny nawiewno – wyciągowy

Wśród okapów nawiewno – wyciągowych wyróżniamy:

  • Okap kompensacyjny, w którym strumień powietrza kompensacyjnego jest nawiewany do pomieszczenia,
  • Okap indukcyjny, w którym strumień powietrza indukcyjnego jest nawiewany na filtry,
  • Okap kompensacyjno – indukcyjny, w którym oba strumienie, zarówno kompensacyjny, jak i indukcyjny, są nawiewane równocześnie.

Podobnie jak w przypadku okapów wyciągowych, wszystkie trzy rodzaje okapów nawiewno – wyciągowych można doposażyć w filtry labiryntowe oraz oświetlenie halogenowe, zabudowane lub jarzeniowe (z przewodami elektrycznymi w osłonach z profili nierdzewnych). Oświetlenie mocuje się dzięki zawiesiom łańcuchowym lub szpilkowym.

Jaki okap gastronomiczny wybrać i kupić?

Okap w pomieszczeniach gastronomicznych to jedno z najważniejszych urządzeń. Jego prawidłowe funkcjonowanie uzależnione jest od dokładnego dopasowania do typu, wydajności i rozmiarów instalacji, do której ma być podłączony. Podstawowe kryteria, jakie musi spełniać takie urządzenie, określone są przez specjalne przepisy. Okapy gastronomiczne dopuszczone do sprzedaży muszą posiadać Świadectwo Jakości Zdrowotnej wydane przez Państwowy Zakład Higieny nr HŻ/D/0410/2006.

Okapy gastronomiczne – Ranking TOP 10

Okapy specjalne

Okapy specjalne dostosowane są do indywidualnych wymagań pomieszczeń gastronomicznych. Znajdziemy tu okapy kopertowe, okapy kondensacyjne czy okapy nad piec indukcyjno – parowy. Są one dostępne w wielu wymiarach. Dla przykładu, oferty dotyczące samej długości okapu rozpoczynają się od 1000 mm, a kończą na 2900 mm, przy czym różnica pomiędzy kolejnymi wynosi tylko 100 mm.

Okapy wyciągowe przystosowane do pracy z wentylatorem

Wśród okapów przystosowanych do pracy z wentylatorem znajdziemy wiele propozycji wymiarów i kształtów, w tym:

  • Okap przyścienny skrzyniowy,
  • Okap przyścienny skośny,
  • Okap przyścienny ze ścięciem,
  • Okap centralny skrzyniowy,
  • Okap centralny skośny,
  • Okap centralny ze ścięciem.
Okapy gastronomiczne Stalgast Aktualna cena
Okapy gastronomiczne Egaz Aktualna cena
Okapy gastronomiczne Retigo Aktualna cena

Wyposażenie dodatkowe do okapów

Dodatkowe wyposażenie do okapów gastronomicznych może w znaczącym stopniu wpłynąć na ich wydajność, a także sprawić, że praca przy nich będzie bardziej komfortowa i bezpieczna. Jakie udogodnienia mogą się znaleźć w okapie gastronomicznym?

  • Technologia UV – C. To technologia usuwająca tłuszcz dzięki zastosowaniu promieni UV.
  • Labiryntowe łapacze tłuszczu.
  • Oświetlenie jarzeniowe.
  • Przeciwogniowy filtr labiryntowy.

Warto dowiedzieć się więcej od technologii pozwalającej na niszczenie tłuszczu dzięki promieniom UV:

Producenci i ceny okapów gastronomicznych

Do najbardziej znanych na polskim rynku producentów okapów gastronomicznych należą między innymi: Plastmet, Stalgast, Retigo, Elgaz, XXLselect czy Meble – Gastro. Ceny takich urządzeń mogą się znacznie różnić, przede wszystkim ze względu na rozbieżność w gabarytach poszczególnych modeli. Za tani okap do gastronomii możemy uznać sprzęt w cenie 600 złotych. Najdroższe mogą kosztować nawet ponad 10 000 złotych.

Okap gastronomiczny przyścienny
Okap gastronomiczny przyścienny

Okapy gastronomiczne

Porównaj aktualne ceny

Często na rynku można znaleźć używane okapy gastronomiczne ale tutaj zalecamy ostrożność.

Tak szukaliście okapów:

  • okap gastronomiczny jaki filtr
  • producent okapów gastronomicznych
<<< Jaki Okap do zabudowy | Jaki Okap kuchenny 90 cm >>>

Okap gastronomiczny - 1 opinia

  1. melix

    Czy warto kupić okap gastronomiczny używany?

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *